MENU
Головна » 2017 » Грудень » 11 » Інформаційний бюлетень до 100-ччя Курултаю кримськотатарського народу
14:22
Інформаційний бюлетень до 100-ччя Курултаю кримськотатарського народу
ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЮЛЕТЕНЬ
до 100-річчя першого Курултаю кримськотатарського народу


9 грудня 2017 року виповнюється 100 років від часу відкриття першого Курултаю кримськотатарського народу. Подія знаменувала підйом національного руху на півострові періоду Української революції 1917–1921 років. У грудні 1917 – січні 1918-го Крим, як і Українська Народна Республіка, зазнав збройної агресії більшовиків, спрямованої на ліквідацію “буржуазних” урядів народів колишньої Російської імперії. Таким чином національне державотворення кримських татар було перервано більшовицькою окупацією.

25 березня 1917 року відбувся Всекримський мусульманський з’їзд. На ньому створили Тимчасовий Кримсько-мусульманський виконавчий комітет (Мусвиконком). Його найголовнішими завданнями були підготовка виборів до Установчих зборів у Криму, духовна й освітня реформи. Очолив Мусвиконком Номан Челебіджіхан. Тоді ж його вперше в історії прямим демократичним голосуванням було обрано муфтієм мусульман Криму – головою Духовного управління.

21–28 вересня кримськотатарська делегація на чолі з Номаном Челебіджіханом брала участь у З’їзді поневолених народів, що відбувся в Києві. Там прийняли рішення про створення в Криму національно-персональної автономії. Курултай засідав 18 днів. Розглядалися важливі питання державного устрою: створення органів законодавчої та виконавчої влади, відносини кримських татар з іншими народами тощо.

В останній день засідання 26 грудня було ухвалено “Кримськотатарські основні закони” – першу Конституцію Криму. На реалізацію права кримськотатарського народу на національне самовизначення і самоврядування було задекларовано Кримську Народну Республіку.
Категорія: Новомиколаївська ЗОШ І – ІІІ ст. | Переглядів: 261 | Додав: neiskash78elena | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

uCoz